28 Temmuz 2007 Cumartesi

KARS GEZİMİZ 3

Sınırda bulunan Ani Harabeleirne gittik. İpekyolunun geçtiği önemli merkezlerden biri.Katedral ve camiler yanyana. Eskimedeniyetlerin yaşadığı topraklara ayak bastık.
Bir günümüzü Posof'u gezmek için ayırdık. Kayınpederimin ve Rahmetli kayınvalidemin köylerinegittik. ''Kapıya'' kadar gittik. (Gürcistan sınır kapısına öyle diyorlar). Köylerde kimseler yoktuherkes yaylaya ya da dut toplamaya gitmişti. Yemek molası için yengemizin köyüne geçtik. Karşıdağların Gürcistan olduğunu öğrendik. Her gittiğimiz evin duvarında M.Kemal'in resmi ve bayrağımızvardı. Terörün buralarda barınamadığını ama Kürt köylerinde barındığını öğrendik. Demek ki diğerdoğu bölgelerinde de köylüler tarafından destek sağlandığı için varlıklarını sürdürebildiklerinianladık ve üzüldük. Bu vatan topraklarına ihanet edenlere lanet ettik. Teröristler tarafından şehit edilen askerin köyüydu yemek molası verdiğimiz yer. Nişanlısı ve ailesi ile Savaş Ay röportajyapmıştı.
Homini gırtlak hep yedik.Her evde mantı,kete, bazlama ikramı vardı. Sabah kalktık akşam yatanakadar yedik. Oradaki porsiyonlar çift kişilik sanki. Tabaklar tıka basa yemek dolu. Yemediğin zaman daiyi misafir olmuyor ve sevilmiyorsun. Bu sebepledir hep yedik :)
Yediklerimiz yetmezmiş gibi yanımızada 15-20 kg. kadar kışlık erzağımızı aldık. Karsın balı ve kaşarımeşhurdur deyip yüklendik erzağımızı arabaya. Ev yapımı çeçil peynirimizi de unutmadık tabi. Her gittiğimiz evden en az bizim erzaklar kadar da hediye geldi.
Aslında daracık zamana çok şey sığdırmaya çalıştık ve ancak bu kadar gezebildik. Çıldır gölünde balıkyiyemedik. Sarıkamış'a çıkamadık (terör korkusu yüzünden)
Kars'ın güzel havasını ciğerlerimize doldurduk, Can Can'ın nerdeyse bütün akrabalarını gezdik.(çoğu beniyeni gördü). Can Can annesinin bibisini (halasını),dayısını ve bilumum akrabalarını gördü. Dedelerininkabirlerini ziyaret etti.Eskiden annesinin,teyzelerinin yaşadığı, kapısı daima açık olan ve kocaman mutfağında sofranın hiç kalmadığı Ruslardan kalma (Sezen Aksunun ve Barış Mançonun klip çektiği) büyük evi gezdik.
Benim içinde değişik bir ortam ve güzel hatıralar oldu. Anılarımızı yanımızaalarak cumartesi sabah dönüş yoluna çıktık.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

deneme

Adsız dedi ki...

denem

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar ben Posof'luyum ama Posof'u tanıtırken Posof Kürt köyleri filan demişsiniz. Posof Kürt değildir. Kafkasya ve Orta Asya kökenli Kuman/Kıpçak Türk'üdür. Lütfen o yazıyı silerseniz memnun oluruz. Asla şunuda belirtmek isterim burda ırkçılık olarak anlamayın, bir yanlışın düzeltilmesi için. Ayrıca Posof ve Çıldır Kars'ın değil Ardahan'ın ilçeleridir.

derindereli dedi ki...

ben posofluyum ve posofun kürt köyü olan DERİNDERE köyündenim, posofta kürt var ama terörist falan yok... bunu kim söylediyse sizehalt etmiş.. imansız vede vicdansızca bisuçlama yapmışsınız... ağzımı daha fazla bozmak istemiyorum... ama bize terörist diyenler teröristtir.. köyümüze sadece bi defa uğradı o şerefsiz teröristler ve anında jandarmaya ihbar edilip yakaldılar... sizde o şerefsizlerin safında olup bizimde adımızımı karalamaya çalışıyorusnuz... size bunu söyleyende şerefsiz birisi, ayrımcı, ırkçı ve sizde gerçekleri görmek istiyorsanız köyümüze gelip kendiniz görün.... yanlış vede yalan yazdığınız için sizde o teröristler kadar suçlu vede insanların şereflerini düşünmeyecek kadar ŞEREFSİZSİNİZ... saygılarımla, köyümüze herzaman bekleriz.. ARDAHAN/POSOF/DERİNDERE KÖYÜ, sakinleri..